---

De nieuw voorgestelde vermogensrendementsheffing smoort kritische geluiden niet (helemaal)

De huidige vermogensrendementsheffing was al langere tijd onderwerp van felle kritiek. Met name het fictieve rendement van 4% was vanwege de zwaar tegenvallende werkelijke rendementen van afgelopen jaren een doorn in het oog van velen. Het kabinet heeft nu werk gemaakt van die kritische geluiden en een ‘makeover’ voorgesteld aan het parlement.

Het voorstel gaat uit van (toch weer) een forfaitair rendement en een tarief van 30%. Het verschil met de huidige regeling is dat er drie schijven komen met ieder een eigen forfaitair rendement, gebaseerd op een gemiddelde verdeling van het box 3-vermogen over spaargeld en beleggingen in combinatie met een (in het verleden) in de markt gerealiseerd rendement op sparen en beleggen. Deze verdeling is gebaseerd op gegevens uit belastingaangiften. De rendementsdata worden jaarlijks aangepast aan de hand van de meest actuele gegevens.

Lees verder...

---

Fiscus loopt miljarden mis door ontduiking

De Nederlandse staat loopt miljarden euro's mis doordat rijke Nederlanders hun geld wegzetten via vennootschappen in belastingparadijzen. Dat zegt Jan van Koningsveld maandag in Nieuwsuur. De oud-FIOD-rechercheur promoveert woensdag aan de Tilburg University op een studie naar het misbruik van vennootschappen met belastingvoordelen, de zogeheten offshore-vennootschappen.

Lees verder...

---

Ombudsman hekelt afschaffen blauwe envelop

De Nationale ombudsman start een grootschalig onderzoek naar de digitaliseringsdrift van de Belastingdienst. De toezegging van staatssecretaris Wiebes dat de blauwe envelop beschikbaar blijft voor 'schrijnende gevallen' is het onafhankelijk klachtenloket niet voldoende.

Lees verder...

---

Meer keuze tussen vast of flexibel pensioen

Mensen krijgen straks meer keuze in de manier waarop zij hun opgebouwde pensioen laten uitkeren. Ze kunnen dan tot aan hun pensioendatum kiezen voor een vast pensioen of een flexibel pensioen. Het gaat om een bepaalde groep die nu verplicht is op de pensioneringsdatum een vast pensioen te kiezen tegen de rente op dat moment.

Lees verder...