Bedrijfsopvolgingsfaciliteit Successiewet ook voor privévermogen?
Onlangs is er een uitspraak gedaan door de Rechtbank Breda op het gebied van de erfbelasting, die veel vragen oproept. Het zal nog wel enige tijd duren alvorens we antwoorden hebben.
Wat is het geval? Nederland kent voor de erfbelasting en het recht van schenking een zeer gunstige regeling als het gaat om bedrijfsopvolging. Deze regeling is met ingang van 1 januari 2010 gewijzigd naar een nog gunstigere regeling.
Onder de huidige successiewetgeving is, als aan de voorwaarden wordt voldaan, de eerste miljoen euro vrij van belasting. Van het meerdere is 83% vrijgesteld. Deze gunstige regeling is in het leven geroepen in het belang van het voortbestaan van ondernemingen.
Op 13 juli 2012 heeft Rechtbank Breda een spraakmakende uitspraak gedaan in een zaak over deze bedrijfsopvolgingsfaciliteit. De rechtbank heeft geoordeeld dat de beperking van deze faciliteit tot alleen ondernemingsvermogen onaanvaardbaar discriminerend is en dat verkrijgers van niet-ondernemingsvermogen dezelfde gunstige behandeling moeten krijgen als verkrijgers van ondernemingsvermogen. Met andere woorden: de rechter vindt dat de Successiewet particulieren discrimineert ten opzichte van ondernemers.
Deze uitspraak roept, zoals gezegd, vele vragen op. Is deze uitspraak ook van toepassing voor het schenkingsrecht? Kan deze uitspraak ook worden toegepast voor vermogen dat nooit ondernemingsvermogen is geweest? Geldt deze uitspraak alleen voor de Bedrijfsopvolgingsfaciliteit zoals deze geldt tot en met 2009 of ook voor de nieuwe bedrijfsopvolgingsfaciliteit die geldt vanaf 1 januari 2010?
Er zijn inmiddels over deze uitspraak van de Rechtbank Breda door de Kamer vragen gesteld aan de staatssecretaris. De vraag is of deze uitspraak beperkt blijft tot privévermogen (dat tot een onderneming heeft behoord) of dat dit ook geldt voor privévermogen dat geen ondernemingsvermogen is geweest of zal worden. Daarnaast is gevraagd hoe met ingediende bezwaarschriften zal worden omgegaan.
Inmiddels is op 22 november bekend gemaakt dat de Belastingdienst definitief de procedure massaal bezwaar voor bezwaarschriften tegen aanslagen erf- en schenkbelasting volgt. Een bezwaarschrift indienen is nu niet meer nodig. Als de Belastingdienst de zaak bij de rechter verliest, worden óók de aanslagen herzien van de belastingplichtigen die geen bezwaar hebben ingediend. Dit geldt voor aanslagen die op 23 oktober 2012 nog niet definitief vaststonden. Zie voor meer informatie hierover het artikel aan de rechterzijde van deze nieuwsbrief.
. . . terug naar boven
|