Renteaftrek bij echtscheiding
Het aantal echtscheidingen lag in 2011 iets boven de 30.000. 90% van de echtparen zijn in gemeenschap van goederen gehuwd. Als de echtelijke woning bij de echtscheiding is betrokken, kunnen flinke complicaties ontstaan bij de aangifte over 2011. Dat geldt te meer nu de huizenmarkt zo slecht is en huizen lang te koop staan.
Als een van de partners de woning verlaat, is zijn helft van de woning nog zijn eigen woning tot 24 maanden na vertrek. Betaalt de woningverlater de rente voor dit deel van de woning, dan is die dus nog 24 maanden aftrekbaar. De andere helft van de woning is eigendom van de zittenblijver. Als die de rente over dit deel betaalt, is er geen probleem, deze rente is aftrekbaar.
Problemen kunnen vooral ontstaan als een van beiden de volledige rente betaalt. En vaak worden compleet verkeerde afspraken gemaakt. Als de woningverlater alle rente betaalt, is slechts de helft van de rente voor hem aftrekbaar als eigenwoningrente. De andere helft kan aftrekbaar zijn als alimentatie, maar of dat zo is, hangt af van de omstandigheden en financiële situatie van de achterblijver. Als dit niet beschouwd kan worden als alimentatie, vervalt de helft van de renteaftrek.
De meest gangbare afspraak is, dat de achterblijver alle rente betaalt. Dat lijkt ook logisch, want die gebruikt immers het hele huis. Maar fiscaal is dat toch niet zo handig. Want slechts het halve huis is eigendom van de achterblijver en dus is ook maar de halve rente aftrekbaar als eigenwoningrente. De andere helft blijft ergens hangen. Het is geen eigenwoningrente, maar waarschijnlijk is het ook geen alimentatie. Het zijn immers geen kosten voor het levensonderhoud van de woningverlater. De woningverlater mag deze rente ook niet aftrekken, want hij heeft de rente niet betaald. Op deze manier valt de halve renteaftrek tussen wal en schip.
Maar wat dan wel in zo'n situatie? Is er een mogelijkheid om toch de volledige rente aftrekbaar te maken? Dat kan wel geregeld worden in de eerste twee jaar na vertrek uit de woning. Want in deze eerste twee jaar valt de woning voor de verlater onder de eigenwoningregeling. Als de achterblijver deze woninghelft in deze periode huurt, zijn de huurinkomsten voor de verlater onbelast en de woning blijft gewoon onder de eigenwoningregeling vallen. Daarvan uitgaande kan dus beter afgesproken worden dat de verlater gewoon zijn eigen helft van de rente betaalt en aftrekt. De achterblijver betaalt dan huur aan hem ter hoogte van het belastingvoordeel dat hij misloopt door het vervallen van de renteaftrek. Daarmee is dit probleem opgelost. Voor het jaar 2011 kunnen gemaakte afspraken die fiscaal verkeerd uitpakken natuurlijk niet meer gewijzigd worden, maar voor het jaar 2012 kan dat nog wel.
. . . terug naar boven
|