Hilbrink | Home

EDITIE mei 2015

Let op de bijtelling bij tweedehands auto van de zaak

Als u als ondernemer of werknemer in een auto van de zaak gaat rijden en de auto mede voor privédoeleinden gebruikt, krijgt u te maken met een wirwar aan (overgangs-)
regelingen omtrent de hoogte van de bijtelling. 

Binnenkort komt het kabinet met nieuwe voorstellen voor wat betreft de auto van de zaak. Vooralsnog zijn de regels bij de aanschaf of lease van nieuwe auto’s redelijk overzichtelijk. Een nieuw voertuig dat voor het eerst op naam wordt gezet, houdt de op dat moment geldende bijtelling vijf jaar lang. Daarna wordt de auto opnieuw beoordeeld aan de hand van de op dat moment geldende normering. De nieuwe bijtelling geldt vervolgens weer voor een periode van vijf jaar.
lees verder . . .

Mag ik een fiets als ZZP'er van de belasting aftrekken?

Als ZZP’er kunt u de fiets van de zaak aangrijpen als extra aftrekpost op uw winst. Als u een fiets aanschaft waarvan de aanschafwaarde hoger is dan €450,- (exclusief btw) valt de fiets onder de noemer bedrijfsvermogen. Hierbij maakt het niet uit welk type fiets u zakelijk aanschaft. Zeker omdat tegenwoordig zelfs elektrische fietsen steeds betaalbaarder worden, neemt de vraag naar “zakelijke” fietsen toe. Een gezonder, betaalbaarder en moderner alternatief voor de auto. Maar is zo’n fiets nu ook belastingtechnisch interessant voor u als ondernemer?
lees verder . . .

Helft woonlasten ex-vrouw aftrekbaar van belasting

Een man die in afwachting van definitieve echtscheiding alle woonlasten van de echtelijke woning betaalde, mocht die voor de helft – namelijk het deel van zijn aanstaande ex – aftrekken van zijn inkomstenbelasting.
lees verder . . .

Toch rittenadministratie nodig na overstap naar elektrische auto

De overstap naar een elektrische auto van de zaak is een leaserijder duur komen te staan. Doordat hij in zijn nieuwe elektrische auto geen rittenadministratie bijhield, moest hij een naheffing betalen over de maanden waarin hij zakelijke ritjes maakte in zijn andere auto.
lees verder . . .

Behoefte aan pensioen op individuele basis is groot

Mensen werken, leven en denken anders, maar ons pensioenstelsel is nauwelijks geïnnoveerd. Zo stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. `Jongeren willen graag zelf aan de knoppen zitten van hun pensioen. De tijd dat mensen 40 jaar voor één baas werken, is voorbij. Die veranderende arbeidsmarkt is een van de belangrijkste redenen om ons pensioenstelsel te wijzigen. Een andere is de economische werkelijkheid: ons pensioen is simpelweg te duur geworden.`
lees verder . . .